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Il Daisy non ha un'identità fino a che non arriva in Messico

Un nuovo articolo in collaborazione tra ebarman, Stir The Flow e Riccardo Marinelli.

Il Daisy, drink incompreso e da una identità non ben definita, a metà strada fra un fizz ed un sour drink.Drink dalle origini NewYorkesi (vi è una menzione di questo drink in una novella del 1866), grazie al capobarman della “Hoffman House” Fred Eberlin divenne abbastanza famoso verso la fine del 1800, soprattutto come drink a base di Whiskey, che però era molto simile al Fizz che apparì qualche anno dopo e sbaragliò il Daisy che non riusciva a categorizzarsi in uno short o long-drink, in un sour o cocktail. La prima ricetta esatta del Daisy apparì nel 1876 nella seconda edizione del libro di "Jerry Thomas “Bar-Tenders Guide” (anche se la peculiarità di questa ricetta era l’uso di un cordiale all’arancia).

Daisy Original Jerry Thomas Recipe

  • 3-4 dashes Gum Syrup
  • 2-3 dashes Orange Cordial
  • Juice of half lemon
  • 1 small wineglass of spirits

Pour all the ingredients in a Boston Shaker, shake well and strain into your favourite glass with cubed ice. Top up with Seltzer.

Una grande incognita è il bicchiere da usare per questo tipo di Daisy poiché ci sono molte opinioni (dal 1876 Rock glass, dal 1877 large cocktail glass, altri usavano un highball glass o un collins glass).

 

Il Daisy cominciò ad evolversi dal 1900,in una specie di bevanda per uomini, che iniziò a diventare abbastanza interessante grazie all’aggiunta di sciroppo di lampone e poi la granatina, nuovo dolcificante che era diventato molto di tendenza ai tempi. Il Daisy, per un periodo, diventò un drink ricercato e richiesto, elogiato dai molti che lo avevano assaggiato. Il cambio di bicchiere dal freddo vetro alla Mug in rame o acciaio e l’aggiunta di frutta fresca e menta come garnish rese il drink ancora più attraente aiutarono ancora di più la ribalta di questo drink ma il vero salto di qualità vi fu con la sostituzione del Whiskey Americano, più intenso e con sapore deciso, con Gin inglese, più fresco ed aromatico.Durante il periodo del Proibizionismo, entrambi i tipi, il vecchio con il liquore all'arancia e il più recente e vistoso, erano in circolazione.

Daisy New Recipe

  • The Juice of half lime and half lemon
  • 1 tsp powdered sugar
  • 2 dashes Grenadine Syrup
  • 1 drink of spirits
  • 2 dashes carbonated water

Pour everything in a Silver or Copper Mug, fill up with fine ice, churn until the mug is frozen, decorate with fruit and sprays of fresh mint and serve with straws.

 

Il Daisy cadde nel dimenticatoio ma un drink con alcune affinità stava velocemente affermandosi. Nel 1929 nel resort Agua Caliente, vicino Tijuana, lanciò il suo house drink “Sunrise Tequila”.

TequilaSunrise

  • 45ml Tequila Blanco
  • Juice of half lime
  • 10ml Grenadine Syrup
  • 10ml Creme de Cassis
  • Top up Soda Water

Come si può notare la struttura è identica ad un Tequila Daisy. Da lì, molti visitatori del Messico iniziarono a chiedere questo drink anche in madre patria (maggiormente in Syracuse, New York). Sfortunatamente non si sa esattamente se lo miscelavano seguendo la ricetta orignale oppure la più moderna; ciò è molto importante ai fini storici poichè, se rispettavano la prima ricetta, potevano essere ordinati come Margarita.

Dal 1830 e confermato anni dopo (1888) Harry Johnson nel suo libro “Bartender’s Manual”, lo Sherry Cobbler era il drink più bevuto da uomini e donne, ed è sopravvissuto durante tutti questi anni, non venendo mai completamente dimenticato. Lo Sherry Cobbler è una mistura di Sherry (Amontillado è la miglior scelta), zucchero (Demerara o Bianco), ghiaccio e frutta( arancia da pestare gentilmente e frutti rossi come garnish) e la cannuccia. Proprio quest’ultima fece la sua comparsa nel mercato e grazie al Cobbler divenne uno dei gadget più di tendenza. Anche l’uso del ghiaccio non era comune e probabilmente il nome Cobbler è dovuto proprio a questo nuovo ingrediente di vari drink, indicando i “ciottoli” di ghiaccio. Col progredire degli anni il Cobbler veniva adattato ai vari vini che venivano importati in America, alcuni esempi sono il Catawaba Cobbler, Claret Cobbler, Hock Cobbler, Sauternes Cobbler, Champagne Cobbler, e via discorrendo. Vi furono anche versioni che usavano distillati come base ma lo Sherry Cobbler rimarrà la versione migliore e preferita e, insieme con un altro storico drink americano, il Mint Julep, porteranno i drink ghiacciati ad essere i più richiesti di sempre.

 

 

Sherry Cobbler

  • 120ml Amontillado Sherry
  • 1 tbsp Powdered Sugar (White or Demerara)
  • 2 o 3 fette di Arancia

 

Fill a tumbler with shaved ice, shake well, and ornament with berries in season. Place a straw.

Grazie per la collaborazione a ebarman e Riccardo Marinelli

DAISY DOES NOT HAVE AN IDENTITY UNTIL IT GETS TO MEXICO

A new article in collaboration between ebarman, Stir The Flow and Riccardo Marinelli.

The Daisy, a misunderstood drink with an undefined identity, halfway between a fizz and a sour drink. A drink with New York origins (there is a mention of this drink in a novella from 1866), thanks to the head barman of the Hoffman House, Fred Eberlin, it became quite famous towards the end of the 1800s, above all as a drink based on whiskey, which however was very similar to the Fizz that appeared a few years later and defeated the Daisy that could not be categorized as a short or long drink, a sour or a cocktail. The first exact recipe for Daisy appeared in 1876 in the second edition of Jerry Thomas' book "Bar-Tenders Guide" (although the peculiarity of this recipe was the use of an orange cordial.

Daisy Original Jerry Thomas Recipe

  • 3-4 dashes Gum Syrup
  • 2-3 dashes Orange Cordial
  • Juice of half lemon
  • 1 small wineglass of spirits

Pour all the ingredients into a Boston Shaker, shake well and strain into your favourite glass with cubed ice. Top up with Seltzer.

There are many opinions about the glass we should use to realize this kind of cocktail beacuse it change year by year (in 1876  Rock glass, since 1877 large cocktail glass, others used a highball glass or a collins glass).

Daisy began to evolve from 1900, into a kind of drink for men, which began to become quite interesting thanks to the addition of raspberry syrup and then grenadine, a new sweetener that had become very trendy at the time. The Daisy, for a period, became a sought-after drink, praised by the many who tasted it. The change of glass from the cold glass to the copper or steel Mug and the addition of fresh fruit and mint as a garnish made the drink even more attractive. This helped the drink to become even more popular, but the real leap in quality came with the substitution of American Whiskey, more intense and with a strong flavour, with English Gin, fresher and more aromatic. During the Prohibition period, both types, the old one with orange liquor and the newer and flashier one, were in circulation.

Daisy New Recipe

  • The Juice of half lime and half lemon
  • 1 tsp powdered sugar
  • 2 dashes Grenadine Syrup
  • 1 drink of spirits
  • 2 dashes carbonated water

Pour everything in a Silver or Copper Mug, fill up with fine ice, churn until the mug is frozen, decorate with fruit and sprays of fresh mint and serve with straws.

The Daisy fell into oblivion but a drink with some similarities was quickly becoming established. In 1929 at the Agua Caliente resort near Tijuana, he launched his house drink "Sunrise Tequila".

Tequila Sunrise

  • 45ml Tequila Blanco
  • Juice of half lime
  • 10ml Grenadine Syrup
  • 10ml Creme de Cassis
  • Top up Soda Water

As you can see, the structure is identical to a Tequila Daisy. From there, many visitors from Mexico began to ask for this drink in their homeland (mainly in Syracuse, New York). Unfortunately, it is not known exactly if they mixed it following the original recipe or the more modern one; this is very important for historical purposes because, if they respected the first recipe, they could be ordered as Margaritas.

From 1830 and confirmed years later (1888) Harry Johnson in his book "Bartender's Manual", the Sherry Cobbler was the most drunk drink by men and women, and has survived during all these years, never being completely forgotten. The Sherry Cobbler is a mixture of Sherry (Amontillado is the best choice), sugar (Demerara or White), ice and fruit (orange to be gently crushed and red fruits as garnish) and the straw. Just the latter made its appearance in the market and thanks to the Cobbler became one of the trendiest gadgets. Even the use of ice was not common and probably the name Cobbler is due to this new ingredient of many drinks, indicating the "pebbles" of ice. As years went by, Cobbler was adapted to the many wines imported in America, some examples are Catawaba Cobbler, Claret Cobbler, Hock Cobbler, Sauternes Cobbler, Champagne Cobbler, and so on. There were also versions that used distillates as a base, but Sherry Cobbler will remain the best and preferred version and, together with another historical American drink, Mint Julep, will make iced drinks the most popular one’s ever.

 

 

 

 

 

Sherry Cobbler

  • 120ml Amontillado Sherry
  • 1 tbsp Powdered Sugar (White or Demerara)
  • 2 or 3 slices of Orange

Fill a tumbler with shaved ice, shake well, and ornament with berries in season. Place a straw.

Thanks for the collaboration of ebarman and Riccardo Marinelli

 

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